Pfas – svårnedbrytbara kemikalier

07 juli 2025 Mikaela Bergholm

editorial

Pfas, eller per- och polyfluorerade alkylsubstanser, har blivit ett alltmer uppmärksammat miljöproblem globalt. Dessa syntetiska kemikalier används i en mängd olika konsument- och industriella produkter på grund av deras vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper. Trots deras praktiska användning är PFAS kända för att vara extremt svårnedbrytbara, vilket får dem att kvarstå i miljön under lång tid. Från kläder till dricksvatten kan dessa ”evighetskemikalier” påverka både miljön och vår hälsa.

Vad är pfas och hur påverkar de miljön?

PFAS är en stor grupp kemikalier som består av tusentals olika ämnen. De mest kända typerna inkluderar PFOS (perfluoroktansulfonat) och PFOA (perfluoroktansyra). Dessa kemikalier är helt syntetiska och förekommer inte naturligt i miljön. Därför tar de mycket lång tid att brytas ner och kan transporteras över stora avstånd, vilket gör att man hittar dem på platser där de inte aktivt använts. Ett exempel är Arktis, där PFAS har upptäckts i isbjörnarnas kroppar.

Miljöproblemen med PFAS är inte enbart begränsade till avlägsna områden. I Sverige har PFAS hittats i allt från dricksvatten till olika konsumentprodukter. Detta medför en betydande utmaning för miljöövervakning och reglering eftersom användningen av PFAS fortsätter inom vissa sektorer, trots ökande medvetenhet om riskerna.Pfas

Hälsorisker och påverkan på människor

Även om små mängder PFAS vanligtvis inte orsakar omedelbara hälsoproblem, finns det potentiella långsiktiga effekter att ta hänsyn till. Forskning har visat att långvarig exponering för PFAS kan påverka allt från immunförsvaret till kolesterolnivåerna. Särskilt känsliga grupper inkluderar foster och barn, vilka kan exponeras via moderkakan eller modersmjölken. Symptom på exponering kan utvecklas gradvis och kan vara svåra att direkt koppla till PFAS.

Dessutom har studier pekat på ett samband mellan PFAS-exponering och ökad risk för vissa cancerformer, sköldkörtelproblem och reproduktiva problem. Därför är det viktigt att kontinuerligt övervaka och testa halterna av dessa kemikalier i vår miljö för att säkerställa att de inte överstiger säkerhetsgränserna.

Åtgärder och rekommendationer

För att skydda både miljön och vår hälsa från dessa kemikalier, har flera åtgärder och riktlinjer införts. Sverige har börjat ta initiativ till att begränsa dessa ämnen genom nationell lagstiftning, vilket är i linje med EU:s växande fokus på att minska PFAS-spridning. Livsmedelsverket har infört nya gränsvärden, som träder i kraft 2026, för att säkerställa att dricksvatten inte innehåller skadliga nivåer av PFAS.

Individer kan också vidta åtgärder för att minimera sin exponering. Det rekommenderas att välja produkter som inte innehåller PFAS, särskilt när det gäller kläder och köksutrustning. Att använda vattenfilter i områden med känd PFAS-förorening kan också vara en fördelaktig investering.

Den som misstänker att de eller deras omgivning kan vara utsatt för PFAS kan kontakta företag som AK Lab. Dessa företag erbjuder omfattande analyser för säkerställande av hälsosam dricksvattentillgänglighet och minimeringen av andra hälsofaror. AK Lab är specialiserade på analys av både vatten och livsmedel för att upptäcka förekomsten av PFAS och andra skadliga ämnen, vilket utgör en viktig del av miljöövervakningen.

Sammantaget är det avgörande att vi som samhälle och individer arbetar tillsammans för att minska spridningen av PFAS, för att skydda vår miljö och våra framtida generationer.

Fler nyheter