Så vet du när det är dags att söka akut tandvård!

20 mars 2023 Veronica Jansson
akut tandvård

editorial

Akut tandvård är nödvändig när du får plötslig och svår tandvärk eller när ansiktet svullnar upp och andningen hindras. Om du har brutit en tand, förlorat en fyllning eller haft en infektion i mer än två dagar är detta tecken på att du måste söka akut tandvård samt ifall ditt tandkött och din mun plötsligt börjar blöda utan att du har något problem med tandköttet i din historia är det också ett tecken på att du bör få hjälp direkt.

Om du har en tandbortfall eller kraftig svullnad på tandköttet och i ansiktet på grund av en infektion är det viktigt att du söker akut tandvård så snart som möjligt. I vissa fall kan även en lätt feber tyda på ett akut behov av tandvård. Det är viktigt att söka hjälp så snart som möjligt för att förhindra ytterligare skador och lindra besvären. Om du har något av ovanstående symtom ska du kontakta din tandläkare eller närmaste akutmottagning för att få hjälp. Behandling i tid kan hjälpa till att förhindra komplikationer och allvarligare problem i framtiden.

akut tandvård

Vad händer om jag inte söker akut tandvård vid oroväckande symptom?

Om du upplever oroväckande symptom eller problem med tänderna, tandköttet eller munnen är det viktigt att du söker akut tandvård. Att ignorera problemet kan leda till att symptomen förvärras, vilket kan leda till långsiktiga skador på tänderna, tandköttet och den allmänna munhälsan. Det kan handla om tandköttssjukdomar, håligheter, avbrutna tänder eller infektioner, som alla kan vara extremt smärtsamma och kostsamma att åtgärda. Dessutom kan vissa tandproblem tyda på ett allvarligare medicinskt tillstånd som diabetes eller hjärtsjukdom, så det är viktigt att få dem undersökta direkt. Utan ett tidigt ingripande kan dessa tillstånd förvärras och leda till större hälsorisker. Snabb behandling är viktigt för att snabbt lindra symtomen och förhindra att allvarligare tillstånd. Akut tandvård hjälper dig att återfå en god munhälsa och undvika långsiktiga skador eller komplikationer.

 

Fler nyheter